miércoles, 17 de octubre de 2012

L'arriscat miratge de les preferents


L’arriscat miratge de les preferents 

Un milió de persones ha perdut bona part dels seus estalvis amb aquest producte financer



Rocío Gómez, per L'ACTUAL


Prop d’una quarantena de persones va participar ahir a la xerrada sobre productes financers d’alt risc que va oferir Víctor García, membre de l’ADICAE, l’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances. La xerrada, organitzada per la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament Castellar i l’ADICAE, estava adreçada a resoldre dubtes sobre productes financers com les participacions preferents.

Més d’un milió de persones s’han vist afectades per aquest tipus de producte financer d’elevat risc i venciment perpetu, que pot generar rendibilitat però també grans pèrdues en el capital invertit. “El perfil d’afectat es d’una persona de més de 60 anys, que ha invertit un mínim del 80% dels seus estalvis, sense coneixements financers ni cap tipus d’experiència prèvia en el sector, de perfil conservador”, explica Víctor García. “Els inversors no eren conscients de la controvèrsia de les preferents, que són productes de renda fixa cosa que significa que compres deute privat d’una empresa i això comporta un risc molt elevat”, explica el membre d’ADICAE. “L’empresa, ja sigui Repsol, Telefònica. La Caixa o Bankia, emet el deute amb l’objectiu de captar finançament del consumidor de manera directa. Algunes de les noves oficines dels bancs i caixes s’han fet amb els diners de les preferents”, apunta García. “Eren productes molt atractius per la seva rendibilitat, que sovint es van vendre sense informar al comprador degudament sobre la possibilitat de perdre tots els seus diners si l’empresa registrava pèrdues econòmiques”, conclou el conferenciant.


D’altra banda, el membre d’ADICAE ha posat de manifest que les participacions preferents tenen un tipus d’interès “condicionat a l’existència de beneficis distribuïbles per part de l’emissor”. García ha recomanat que abans d’invertir es demani informació per escrit del producte, i es compari amb el d’altres entitats bancàries, a més d’exigir el test de conveniència MIFID. “Cal diversificar la inversió, no prendre decisions per rumors o confidències, i consultar amb experts independents a l’entitat, tenint clar que amb els productes de renda fixa també es poden perdre diners”, afegeix García.