miércoles, 3 de abril de 2013

Xerrada Santi Vila, conseller de Territori


 "El dret a decidir és inalienable"


El conseller de Territori i Mobilitat, Santi Vila, visita Castellar del Vallès amb la campanya convergent 'Què està passant amb Catalunya?'

La campanya “Què està passant amb Catalunya?”, que ha posat en marxa CiU, va fer parada a la vila la tarda de dimecres. Després de la recepció oficial i reunió amb l’alcalde, Ignasi Giménez, a més de diversos representants del consistori i del Secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, l’exalcalde de Figueres i conseller de Territori i Mobilitat des de desembre de 2012, Santi Vila, va oferir a la Sala d’Actes d’El Mirador una xerrada programada per la secció local de Convergència Democràtica. La ponència, que portava per títol, “Què està passant amb Catalunya”, tenia l’objectiu de fer una radiografia de la situació actual que viu el país, i explicar quines són les claus per sortir de la crisi i materialitzar la transició nacional.

Durant la ponència el conseller va assenyalar que Catalunya ha d’enfrontar-se a quatre crisis: l’econòmica, la de l’hisenda pública, la de la confiança de la ciutadania vers la política i la de la relació entre Catalunya i Espanya. “La crisi econòmica ens afecta des del segon semestre del 2007, i no només castiga l’economia sinó la capacitat de generar ocupació arribant a nivells d’atur insòlits. La crisi de l’hisenda pública és conseqüència de la crisi econòmica, i dificulta que es puguin tirar endavant els pressupostos”, explica Vila. “Aquestes dues crisis fan que es generi una crisi de governabilitat perquè els ciutadans no confien en els polítics i això és el pitjor que ens pot passar als demòcrates”, afegeix el conseller. “Qualsevol país que només tingués el repte d’una d’aquestes crisis, per ella mateixa ja seria una crisi molt important i molt difícil de superar”, puntualitza el conseller. Així mateix, Vila ha apuntat que a les quatre crisis es suma “la dificultat d’entendre un món que canvia molt ràpid” i ha assenyalat que per governar i dissenyar polítiques cal tenir en compte que en dues dècades la majoria de la població es concentrarà a la ciutat, que hi haurà més ciutadans majors de 60 anys que menors de 20 anys, i que “a escala planetària morirà més gent d’un infart que de gana, mentre que a occident augmenten les desigualtats socials”.

Després d’enunciar el context social, econòmic i polític global i local, el conseller ha fet especial èmfasi en les “difícils relacions” entre Catalunya i Espanya, i les polítiques econòmiques que dicta la Unió Europea. “A Catalunya ens trobem tenallats per dos pols que no ens volen cap bé. Les institucions europees viuen porugues la lluita contra la crisi, i no duen a terme accions per minimitzar els efectes de la recessió com ara la revisió dels objectius de dèficit que són rígids i que ens castiguen excessivament”, explica l’exalcalde de Figueres. “Les institucions europees s’han fet grans i els costa prendre decisions arriscades i revisar els seus dogmes”, conclou Vila.


D’altra banda, quant a la relació entre Espanya i Catalunya en l’àmbit de la transició nacional, el conseller ha reivindicat que “el dret a decidir és inalienable” i ha remarcat que cal apostar per seguir amb el procés en el marc de la legalitat, intentant involucrar al govern espanyol perquè “tot i saber què és difícil el consens i l’entesa, ens interessa”. Vila ha posat de manifest que “el deute que el Govern Central ha contret amb Catalunya perquè no està al corrent dels pagaments fa difícil tirar endavant amb els pressupostos”. “Ens acusen de desmantellar l’estat del benestar però la Generalitat ha intentat que les retallades afectin majoritàriament a les conselleries que no ataquen l’ànima de la societat, però sabem que inevitablement hem de tocar estructures d’estat”, conclou el conseller.