miércoles, 20 de marzo de 2013

Entrevista a Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau

"El capitalisme no es pot refundar, és un sistema desastrós



L'economista, president de Justícia i Pau i professor de la UAB, Arcadi Oliveres, va inaugurar la tarda de dimecres a l’Auditori d’El Mirador el cicle de xerrades “Stop! Tu què penses de la situació actual! I què en dius?”, organitzat per Grup3 amb la col·laboració de la Parròquia Sant Esteve i l'Ajuntament de Castellar.

Rocío Gómez, per L'ACTUAL
 


Els experts diuen que les crisis econòmiques duren una dècada. Estem encarant la porta de sortida?
No! En altres èpoques els governs feien accions per sortir de la crisi però ara no han fet res. No han volgut generar ocupació, no han repartit el treball, no han volgut treure el frau fiscal, ni controlar les banques... Estic convençut que ens enfonsarem cada dia més.

L’estat de benestar està en perill?

Els orígens de la crisi són especulatius però els efectes els patim tots amb les retallades que afecten l’estat del benestar. Menys pensions, menys ambulatoris, més alumnes per aula, matrícules més cares... I això anirà a pitjor.

Quines diferències hi ha entre aquesta crisi i altres períodes de recessió econòmica?
Tenim condicionants greus de caràcter mediambiental. La crisi de 1929 no tenia cap fre ambiental. La gent invertia, hi havia petroli per a temps. Aquest és un altre dels factors que frenarà la sortida de la crisi.

La crisi és un bon moment per refundar el sistema?
El capitalisme no es pot refundar, és un sistema desastrós que mata a 5.000 persones de fam cada dia, segons l’ONU. El capitalisme ens porta a un atzucac sense sortida de desnivell econòmic i de manca de recursos. El sistema no es pot canviar d’avui per demà però ho hem d’intentar com ho fan països com Bolívia o Equador, el Fòrum Social Mundial o petites comunitats rurals.

Quins són els pilars per a la recuperació econòmica?

Repartir el treball, perseguir el frau fiscal, deixar d’ajudar als bancs, disminuir la despesa militar, generar cooperatives o promoure l’educació. No podem produir només mirant el benefici de les empreses, hem d’entrar en el model del decreixement, d’eliminar el lucre i fer el contrari d’allò que s’ensenya a les facultats d’economia
Comparteix