jueves, 10 de diciembre de 2015

La diabetis: una malaltia silenciosa

 


Rocío Gómez, per L'Actual


La diabetis és una de les malalties que enguany protagonitzaran La Marató de TV3, juntament amb l'obesitat. És una malaltia metabòlica que pot afectar a tothom, tant adults com gent gran, tant homes com dones.  Hi ha diferents tipus de diabetis. Les més comunes són la diabetis tipus 1, la diabetis tipus 2 i la diabetis que afecta les embarassades , la diabetis gestacional. "En la tipus 1, el pàncrees no fabrica gens d'insulina, acostuma a ser gent jove i el tractament comença amb insulina", explica Antoni Moya, metge de família del CAP. Els diabètics de tipus 2 també han de prendre fàrmacs i, quan la malaltia avança, hi ha pacients que necessiten insulina, a més de controlar en ambdós casos la dieta. "El gran nombre de diabètics és de tipus 2. Hi ha una manca d'insulina però no total, existeix una resistència perifèrica a la insulina què és una hormona que fa que el sucre entri a les cèl·lules", puntualitza el doctor. 

Justament el sucre, que obtenim a través del menjar, és l'aliment essencial de les cèl·lules. Per tant la diabetis pot ser la porta d'entrada a altres malalties del nostre organisme. De fet, si no es tracta correctament la diabetis pot provocar problemes de cor, ceguesa, insuficiència renal i pèrdua d'extremitats. En el cas d'una hipoglucèmia, el pacient pot arribar a perdre el coneixement i entrar en coma. "Tot l'entorn del pacient ha de conèixer la malaltia per saber actuar en cas d'emergència. Una de cada 10 persones de més de 40 anys pateix diabetis", assegura el doctor del CAP. Moya constata que és "una malaltia silenciosa, que passa desapercebuda pels seus símptomes com ara sequedat a la boca o tenir molta gana i set, orinar molt o perdre pes".
 
DIAGNOSI A TEMPS ||
A Josep Carreras li van diagnosticar la malaltia fa només dos mesos. El seu cas és especial perquè li van descobrir la diabetis quan estava ingressat a l'hospital recuperant-se d'un atac de cor. "Bevia molta aigua, em cansava molt, estava neguitós sobre tot de nit, tenia formigueig als dits... Eren símptomes de la diabetis que havia normalitzat", reconeix Carreras. Tot i ser diabètic de tipus 2, Carreras es punxa insulina a causa de la patologia cardiovascular que el va portar a l'hospital. "Al principi sentia angoixa per haver-me de punxar. Però el personal de l'hospital t'orienta molt bé, i li perds la por. És una nova rutina, i a més, ara em trobo molt bé", assegura el castellarenc. De fet, Carreras ha canviat dràsticament els seus hàbits alimentaris i esportius, deixant de banda la vida sedentària que portava, "que afavoreix aquesta malaltia, que ha de tenir un tractament integral", diu Moya.


Quant a la nova rutina de Carreras, explica que menja cinc cops als dia, petites quantitats, i es controla el nivell de sucre abans de cada àpat. "Vaig arribar a estar per sobre dels 400! Faig esport, he canviat la meva dieta amb més fruita i menys hidrats de carboni. Em sento molt millor i més positiu, amb més energia".



D'altra banda, les trobades familiars per les festes de Nadal, afavoreixen una dieta d'excessos, rica en dolços i també hidrats de carboni, alcohol i altres aliments "que els diabètics saben que han d'evitar". "Conviuen amb la malaltia i no s'hi val això del per un dia no passa res. Si fan un petit excés, sempre han de compensar-lo l'endemà, per exemple, amb una bona passejada. És una malaltia seriosa i els pacients no han d'abaixar la guàrdia aquests dies", conclou Moya.
Consulta la programació d'actes per La Marató de TV3 que s'organitzen a Castellar fent clic!