viernes, 8 de noviembre de 2013

Cooperativa d'Estalvi de Sabadell



Jordi Mercader, economista: "La societat encara es refia d’un model de banc que ha fracassat"

La Cooperativa d'Estalvi de Sabadell es presenta als castellarencs de la mà del laboratori d'idees d'ERC, la Pedra Fina
Rocío Gómez, per L'Actual 

El laboratori d’idees d’ERC, la Pedra Fina, reempren el curs amb la presentació de la Cooperativa d’Estalvi de Sabadell. És una proposta que tot just dóna les primeres passes per a constituir-se i començar a operar. Un dels seus impulsors, l’economista i consultor Jordi Mercader, va ser l’encarregat de presentar aquesta iniciativa, dijous passat, a la Sala d’Actes d’El Mirador davant d’una quarantena de persones. 


Sota el lema, "recuperant l’esperit de la caixa de casa nostra”, aquesta nova modalitat d’entitat d’estalvis que proposen des de la cooperativa té com a objectiu principal dinamitzar el crèdit, canalitzar els diners dels petits estalviadors cap a les pymes i els autònoms, per ajudar a les empreses dels teixits productius locals a tirar endavant els seus projectes. En aquest sentit, els socis no concediran préstecs personals com és el cas d’una hipoteca o l’adquisició d’un cotxe. Els diners s’adreçaran a desenvolupar i finançar projectes empresarials. “És un cooperativa on la gent diposita una part del seu estalvi, que no sigui significativa. Els estalvis estaran retribuïts amb un interès adequat, el mateix per a tothom, i sabran que aquests diners aniran a parar a préstecs d’empreses locals. A més, un comitè format per experts i per gent de la localitat, decidirà a qui se li concedeix el préstec. Sotmetrem a criteri humà unes decisions que ara s’estan prenent amb altres criteris com l’amiguisme”, assegura l’economista. 



D’altra banda, Mercader posa especial èmfasi en què tothom qui forma la cooperativa no té afany de lucre.“Tots els que estem a la cooperativa no cobrem, exceptuant 3 o 4 persones que s’hi dedicaran 8 hores al dia, que tindran sous fixats per la junta rectora, més baixos dels que es cobren a la banca. Farem públics els sous perquè actuem amb transparència”, explica l’economista. “No hi ha lucre personal. Això neix de la societat civil amb ànim de revertir-ho a la societat civil. No hi ha ni partits polítics ni gent que pretén enriquir-se”, afegeix el Mercader.



Durant la conferència a la Sala d’Actes d’El Mirador, l’economista va recordar l’evolució de les entitats bancàries des del seu naixement fins l’esclat de la crisi econòmica. “El sistema s’ha pervertit en els últims trenta anys. Durant 100 anys la Caixa de Sabadell i la Caixa d’Estalvis de Terrassa havien funcionat bé”, explica l’impulsor de la cooperativa, que lamenta que malgrat “la desconfiança que generen les operacions dels bancs entre els ciutadans, la societat encara es refia d’un model de banc que ha fracassat i que ha esfondrat milers de famílies”.