martes, 4 de marzo de 2014

Renda Garantida Ciutadana




"La Renda Garantida no és un sou per a mandrosos"

Els ecosocialistes castellarencs van convidar Diosdado Toledano, membre de la comissió promotora de la iniciativa, que afirmen que podria beneficiar 780 vilatans

Més de 120.000 signatures han donat suport a la ILP per una Renda Garantida Ciutadana, proposta que finalment es debatrà el proper mes d’abril al Parlament. Davant de la proximitat del debat, i amb l’objectiu d’apropar-lo a la ciutadania, el membre de la comissió promotora de la ILP i també un dels fundador d’EUiA, Diosdado Toledano, va fer parada a El Mirador convidat per la secció local d’ICV, formació que, com el PSC, ha expressat públicament el seu suport a la proposta.

Els ecosocialistes afirmen que a Castellar més de 780 aturats podrien beneficiar-se de la Renda Garantida Ciutadana. En aquest sentit, ICV demana a les seccions locals de CiU i PP que traslladin als seus grups parlamentaris la importància de donar suport a la tramitació de la ILP i no presentar cap esmena a la totalitat. “Prop de 700.000 catalans podrien arribar a cobrar aquesta renda, que suposaria un cost de 2.000 MEUR per a l’administració. És una xifra que no només serviria per combatre la pobresa sinó que estimularia el consum”, explica Toledano.


La renda, que es va començar a gestar l’agost de 2011, s’aplicaria a les persones sense cap tipus d’ingrés, i suposaria una mensualitat de 669 euros. “No és un sou per a mandrosos. Si el beneficiari té una oferta de feina legal, l’haurà d’acceptar. Si no ho fa, perdrà la renda”, diu Toledano.“La dreta critica el cost de la renda, però la pobresa costa més a llarg termini i té unes conseqüències molt més dramàtiques”, afegeix el membre de la comissió.


Quant al finançament, Toledano aposta per gravar les grans fortunes, per assumir els 2.000 milions d’euros, i canviar l’ordre de prioritats dels pressupostos, entre d’altres mesures, i recorda que “els éssers humans no es mesuren en milions d’euros, a més l’administració no desemborsaria els diners de cop sinó en 12 mensualitats”.

Després de la redacció del projecte de llei, i de les eleccions al Govern de novembre de 2012, la Generalitat va donar el vistiplau per a la recollida de signatures de la ILP. Toledano apunta que si no es presenta cap esmena a la totalitat, i després del debat parlamentari, la Renda Garantida Ciutadana podria ser una realitat després de l’estiu. “Si les esmenes aigualeixen la nostra proposta, i no compleix el nostre objectiu, retirarem la ILP i cridarem a la mobilització ciutadana”, assegura Toledano. “Els polítics han de notar la pressió ciutadana, han de saber que estan decidint sobre el futur de milers de famílies, i han d’escoltar el poble”, conclou el membre de la comissió