miércoles, 9 de abril de 2014

L'hort al costat de la ciutat



Ecohorts, ubicat a l’antic Camp de Golf, disposa d’una vuitantena de parcel·les d’agricultura ecològica





Rocío Gómez, per L'Actual 

El plaer de treballar la terra, de conrear i de recollir el fruit del teu esforç. Sota aquesta premissa, neix l’empresa Ecohorts Castellar, que promou l’horta ecològica, com un espai de lleure però també amb la voluntat d’impulsar els productes de km0. Ecohorts, que va néixer després de l’estiu passat, està ubicat a l’antic Camp de Golf, al parc de Colobrers. La proposta integra una vuitantena de parcel·les de 40m2, aptes per plantar verdures i hortalisses. Marc Pineda, Roger Xicola i Pol Comas són tres dels hortolans que han llogat un espai a Ecohorts. El seu cas és ben especial, perquè només tenen 13 anys. Fa un mes que han llogat l’hort i hi tenen cura quan surten de l’institut. “Tenim plantats enciams, escaroles, maduixeres, cebes, pastanagues i tomaqueres de poma ple i de montserrat”, explica Xicola. La passió per l’horticultura arriba d’una experiència prèvia a casa i a l’escola. “A casa havia plantat tomaqueres i pebroteres. A l’escola Bonavista també havíem treballat els horts”, afegeix el jove. 




En Ferran Planchart és l’encarregat d’assessorar als hortolans, tant pel que fa a les verdures que poden plantar, de temporada, com en la manera de practicar el cultiu ecològic. “Tenim llogades una vintena de parcel·les. La particularitat de l’hort ecològic és que està lliure productes químics. Fem servir fórmules elaborades amb plantes com la cua de cavall. Els productors s’arrisquen molt més perquè la producció és molt més petita”, explica Planchart. El preu de la parcel·la, amb l’aigua inclosa és de 48 euros al mes. “Ara arriba el temps de les patates, els tomàquets i les mongetes del ganxet”, afegeix Planchart.

Quant al rastre de l’antic camp de golf del Parc de Colobrers, encara és present als camps llaurats. “Ja he trobat sis pilotes de golf! Cada dia que vinc en trobo alguna. De l’antic camp ja no hi queda res, només queda una gàbia on guardem les eines”, explica el Pol. “A la família els agrada que tinguem un hort, però als amics no els ho hem explicat”, confessa en Marc. Els tres pagesos de ciutat s’han pres tan seriosament la seva nova faceta que fins i tot han apadrinat una de les gallines de l’aviram d’Ecohort. Acompanya'ns en un tour virtual al seu hort!