lunes, 20 de julio de 2015

IOL obre la porta a l'electrònica


 
El baterista i productor Oriol Casas, estrena projecte en solitari amb la publicació de l'EP 'Estramoni' 
 

Rocío Gómez, per L'Actual

 
L'estiu no acostuma a arribar carregat de novetats discogràfiques més enllà de recopilatoris i la temuda 'cançó de l'estiu'. Però enguany, amb origen castellarenc, despunta un projecte de música electrònica que signa IOL. Sota aquestes sigles s'amaga Oriol Casas, baterista, compositor de música electrònica i productor sabadellenc, afincat a Castellar on ha instal·lat un modest però potent estudi de so que pren el nom de la casa que l'acull, Cal Gravadet.


Així, a través del segell discogràfic Underground Avenue, IOL publica el seu primer EP que porta per nom 'Estramoni'. De moment es pot comprar i escoltar a través de plataformes digitals com Spotify, Bandcamp o iTunes, i també de la seva pàgina web iol.cat. 'Estramoni' serà el primer de tres EP de tres cançons que veuran la llum en els propers mesos. "Són tres EP que porten el nom de les plantes al·lucinògenes que feien servir les bruixes per 'col·locar-se'. L'Estramoni és més potent i per això és de temps més ràpids", explica Oriol Casas. "Jugo amb l'estat que et fa tenir cada planta. Amb Belladona seran cançons de mig temps, i amb Jusquiam les cançons seran més atmosfèriques", puntualitza el compositor. Les cançons d'aquest puzle electrònic "ja fa temps que estan composades però per manca de temps no les havia pogut publicar. És un projecte de tres EP englobats en el mateix concepte, que de moment ha rebut una bona resposta", afegeix IOL.

Amb tot, cal destacar que la trajectòria d'Oriol Casas no sempre ha estat lligada a aquest gènere musical. De fet, és baterista de formació clàssica, llicenciat en el Conservatori de Liceu, i ha format part de grups com Batzak, Pomada, La Carrau, Conxita, Kalhash, Mr.Sequah, Saiaia i Lluís Oliva i les Arbequines. Actualment combina la seva faceta com a professor de bateria a l'escola Artcàdia de Castellar amb altres projectes com Fem Sonar les Musiquetes, la cia L'Ou Ferrat, Pol·len, Quimicefa i Joan Boada.

Justament a Fem Sonar les Musiquetes i la cia L'Ou Ferrat, amb Rah-Mon Roma i Werens, s'adreça a públic infantil, amb espectacles musicals que atrapen els més menuts perquè es capbussin en el món de la música de manera divertida, participativa "però sempre professional", diu Casas. En aquest sentit, el compositor reivindica la màxima que "si tu t'ho passes bé, el públic, ja sigui infantil, juvenil o adult, també s'ho passarà bé. Per norma general als nens també els agrada la música per a adults". De fet, al grup Fem sonar les musiquetes, el compositor explica que s'introdueixen bases d'electrònica o de reggae "Intentem que les lletres siguin entenedores, perquè no perdin el fil conductor, però la música la tractem com si fos per a adults. No cal tirar sempre de les 'pallassades'", conclou Casas.