viernes, 23 de octubre de 2015

'Breakdancers' de Castellar

 


Álvaro González i Joshua García van participar al talent show 'Insuperables' de TVE


La companyia de breakdance Street Squad compta amb dos integrants castellarencs, l'Álvaro González i en Joshua García. Els dos joves, de 22 i 23 anys, van començar a ballar quan eren adolescents de manera autodidacta, a partir de "vídeos de youtube, MTV i progames com FAMA". "Als 17 anys vam crear el nostre primer grup el Freeze Style, amb un altre noi de Castellar, en Bru, que a hores d'ara és reconegut arreu d'Europa", explica Joshua García.

Després de tres anys ballant junts, i de començar a anar a classes per millorar la seva tècnica, la formació de ball es va separar. La carrera artística i professional de l'Àlvaro i en Joshua es va tornar a unir a Street Squad, una més que prometedora companyia de Breakdance que es crear el 2009, i que ens els últims dos anys "ha guanyat pràcticament totes les competicions a nivell espanyol", explica en Joshua. Entre els guardons que acumula Street Squad es troba el campionat Urban Display, l'Urbance o el MOB. De fet, fins i tot es van classificar per al mundial de Las Vegas Hip Hop. "Els recursos són limitats. No podíem pagar el viatge fins a Las Vegas, i no hi vam participar", reconeix en Joshua.

Tot i la trajectòria impecable de la companyia, la seva participació al talent show Insuperables, que TVE va emetre l'estiu passat, ha aconseguit apropar al públic generalista les acrobàcies i l'energia dels Street Squad. "Arran del concurs ens han sortit algunes actuacions. Estem molt satisfets perquè a cada programa vam podem ensenyar una part del que nosaltres fem per donar-nos a conèixer. A més vam ser semifinalistes", explica l'Àlvaro. En aquest sentit, els dos ballarins reconeixen que la seva professió no és la millor si l'objectiu és tornar a casa amb les butxaques plenes de bitllets. "El caixet s'ha de repartir entre els 12 ballarins, i ni molt menys arribem a cobrir despeses per les hores d'assaig, els desplaçaments...", afegeix l'Álvaro. "Però què hi podem fer? És una manera de viure, no sabria estar-me quiet a casa i no ballar", reconeix en Joshua.

Ballarins a jornada completa || Els Street Squad, habituals en alguns dels espectacles de Port Aventura, assagen a l'escola Street Dance Area de l'Hospitalet, i també a les instal·lacions de l'INEF a Montjuic. "Cada dia assagem 5 hores, i de vegades més i tot. Per preparar una competició hem arribat a dormir durant tres dies a l'escola", confessa en Joshua. A més de preparar les coreografies a l'escola SDA amb el líder del grup, Ángel Patiño, conegut com Kadoer, tant l'Àlvaro com en Joshua són professors d'iniciació a la dansa i de hip hop a diverses escoles. De fet l'Àlvaro ha muntat una acadèmia a la vila, Le Petit Racó, on imparteix les seves classes. Aquesta activitat frenètica ja els ha començat a passar factura amb diverses lesions de genoll, fractures de costelles, esquinç d'esquena i desgast dels lligaments. "Potser quan entrenes sí que de vegades fas servir proteccions, però quan actues no, perquè una part important és l'estètica i a més molesten per ballar", expliquen els castellarencs. "El que sí que mirem de protegir quan girem al terra és el cap, amb barrets, perquè molts de nosaltres ens estem començant a quedar calbs. Això sí, quan fas vacances i deixes descansar la zona, torna a sortir el cabell", apunta l'Àlvaro.

Un nou estil de breakdance || Els Street Squad fusionen breakdance, hip hop, free style, locking i fins i tot han incorporat elements de kung fu a les coreografies. "La televisió, les xarxes socials, però sobretot youtube, són les millors plataformes per donar-nos a conèixer. Si triomfes a youtube, triomfes a tot arreu, sobretot a Amèrica", explica en Joshua. Pel que fa a l'estil que han patentat els Street Squad, l'Álvaro assegura que el que els fa diferents és que sumen "la complexitat de les acrobàcies i les coreografies de moviments complicats".
Amb tot, els dos ballarins professionals aspiren a poder dirigir la seva pròpia companyia de breakdance, i mantenen l'horitzó els Brodas Bros com a referent, ballarins als que per cert van superar en una de les proves dels talent show de TVE. . "Volem reivindicar que a Castellar hi ha un bon nivell en el món de la dansa. A Castellar no només hi ha en Dani Pedrosa, hi ha més esportistes que tenen un alt nivell i són mundialment coneguts. El que cal és donar-los suport i fer que els castellarencs els coneguin", conclouen els dos ballarins.