miércoles, 27 de enero de 2016

Detector d'avaries de butxaca



 



Les empreses castellarenques SA Sistel i SMA creen el KFEW, un dispositiu capaç de predir i donar resposta a les avaries dels motors

Rocío Gómez, per L'Actual 

Les empreses castellarenques SA Sistel i Servo Motors Adjust (SMA), han creat el KFEW, un dispositiu del tamany d'un llibre de butxaca que detecta les avaries en motors abans que es produeixin. És un dispositiu innovador elaborat amb "microsistemes electromecànics (MEMS) que són uns sensors que monitoritzen el funcionament de la màquina i fan una detecció precoç de quan es produirà una avaria. Prediu quants dies de vida li queden i el manteniment que necessita el motor", explica Jordi Batet, gerent de l'empresa SA Sistel.

L'origen del KFEW és 100% castellarenc, tant SA Sistel com SMA és van conèixer durant una trobada organitzada per ERC amb diferents empreses de la vila. Sistel treballa en la investigació, desenvolupament, producció i servei tècnic d'aparells i sistemes electrònics. SMA està especialitzada en la revisió de maquinària industrial, automoció i robòtica. "Vam coincidir amb empreses de la vila que no coneixíem, tot i estar al mateix polígon, per parlar de com promoure la indústria a Castellar. Amb SMA vam veure que hi havia punts en els quals podíem col·laborar i així va sorgir aquest producte", confessa Batet.

EL 112 DE LES MÀQUINES || Una altra de les innovacions del KFEW és que alerta via SMS al responsable del manteniment de la màquina, per tal que pugui prendre mesures a temps, abans que l'avaria produeixi danys irreversibles. Els sensors mesuren la vibració, el camp magnètic, la temperatura i la tensió de la màquina, uns indicadors que comparen amb diversos patrons per predir l'avaria. A més, el KFEW està connectat en xarxa a un centre de control que ofereix assessorament per tal de dur a terme la reparació. "És com trucar al 122 de les màquines", diu Batet.

Des de SA Sistel apunten que un dels objectius principals de l'aparell és minimitzar la repercussió de l'avaria. "És més econòmic substituir una peça que fer front a un problema més gran que en algunes fàbriques pot significar paralitzar la producció, grans pèrdues econòmiques i de llocs de treball".

El preu del KFEW serà de 2.000 euros aproximadament i es presentarà en societat el proper mes d'abril a la Fira Electro Mechanical Authority (EASA) de Toronto. De moment, ja s'han instal·lat els primers prototips a l'estació d'esquí VallNord i ha estat presentat a empreses xilenes relacionades amb la mineria. "És un producte d'abast mundial, i està adreçat sobretot a la maquinària industrial", conclou Batet.