jueves, 14 de febrero de 2013

Entrevista a J.M. Mena, exfiscal




“Les lleis s’adapten als que tenen el poder”



Entrevista a Josep Maria Mena, exfiscal en cap de Catalunya i president de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, que va oferir dimecres passat a la Sala d’Actes d’El Mirador la xerrada “La justícia... és justa?”



Rocío Gómez, per L'ACTUAL



L‘exfiscal en cap de Catalunya i president de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates,José María Mena, va oferir dimecres passat a la Sala d’Actes d’El Mirador la xerrada “La justícia... és justa?” al cicle de conferències ‘Converses per entendre el món actua’l’ que organitza l’Institut Castellar.



· La justícia és justa?

Respondre que no és una exageració i respondre que sí és una hipocresia. Per tant, és justa segons com.



· Què opina de les taxes judicials que es volen imposar?

Això no ha estat cosa de la justícia sinó del ministre Gallardón. Les taxes són un error, i el mateix ministre ho ha admès i ha anunciat que rectificarà aquesta mesura. És raonable que estiguem alerta perquè si es canvia i no s’implanta és per les protestes que s’han produït. El govern farà servir alguna estratègia per despistar-nos quan pugui i les tornaran a implantar. Busquen algun recurs d’ordre econòmic per dissuadir els ciutadans que vagin als tribunals i evitar el que costa la justícia. D’aquesta manera no augmenten el personal i disminueix la clientela dels jutjats que a hores d’ara estan desbordats. Això condueix a que les coses o s’arreglin a cops o a través d’òrgans privats d’arbitratge que s’han de pagar i que només serveixen pels que ja tenen diners.



· Quina és la causa de la saturació dels jutjats?

D’una banda, els tràmits processals i de l’altre el retard del retard. Si un expedient s’endarrereix repercuteix en altres plets que també es perllongaran en el temps. A més, és difícil aconseguir més rapidesa amb les lleis processals que tenim. Sempre que parlem de més rapidesa i agilitat als tribunals és a costa de perdre garanties de defensa. Només faltaria que la poca justícia que tenim a sobre tingués menys garanties!



· La justícia és igual per a tothom?

Qui té diners té un altre tipus de defensa però els tribunals són els mateixos per a rics i per a pobres. Els rics cometen delictes que són molt difícils d’investigar. Buscar comptes a paradisos fiscals o rastrejar societats a diferents països és molt complicat i ens cal l’auxili internacional que de vegades es facilita i de vegades no. Són delictes d’una investigació lenta i complexa. Els rics compten amb equips d’advocats, economistes i mercantilistes disposats a complicar-ho tot. D’altra banda, aquests casos es jutgen als mateixos tribunals col·lapsats on a la vegada està el cas de la baralla de veïns de la nit anterior.



· La saturació és per tant una de les causes principals d’un sistema judicial deficient?

Sí, i això té una solució difícil. Ja hi ha projectes per reformar la llei de tràmits processals però s’estan estudiant. M’agradaria que fessin una justícia amb més garanties i més ràpida.



· Les lleis han sabut adaptar-se a les demandes ciutadanes com és el cas de la dació en pagament?

No ens enganyem més, les lleis s’adapten molt bé però per als que manen i tenen el poder. Això no és cap secret i ho sap tothom! Els que no s’adapten són els pobres infeliços que són atropellats per la llei. Han tingut més d’un segle per canviar la llei hipotecària però això no li convé a les forces socials que són titulars del poder efectiu. 



· Això vol dir que el poder judicial no és independent?

Justícia no fa les lleis sinó que les fa el Parlament. La justícia és independent per aplicar les lleis i per tant la culpa no és dels jutges sinó de qui fa les lleis. Hem votat un Parlament majoritàriament conservador que en conseqüència farà lleis conservadores. No tenim allò que ens mereixem però sí allò que hem votat.