jueves, 14 de marzo de 2013

Entrevista a Eva Bach

"El més important són els lligams forts amb qui ocupa el paper de pares i mares” 
 


L’especialista en educació emocional i pedagogia, Eva Bach, clou el cicle de xerrades “Crisi? Quina crisi?” que organitza el Servei Educatiu del Vallès Occidental VIII 


Rocío Gómez, per L'ACTUAL


La pedagoga, mestra, formadora i escriptora, especialista en educació emocional i pedagogia sistèmica, i columnista a l’AraCriatures, Eva Bach, ha estat l’encarregada de cloure la tarda de dijous a la sala d’actes d’El Mirador el cicle de xerrades “Crisi? Quina crisi?” que organitza el Servei Educatiu del Vallès Occidental VIII. Sota el títol “Tipologia de famílies avui: totes valen per educar”, Bach ha posat de manifest que existeixen una seixantena de models de famílies. “Ja no podem parlar només de famílies biparentals formades només pel pare i la mare biològics. Existeixen famílies monoparentals, monomarentals, heterosexuals, homosexuals, amb altres variants com procedència, la religió, si són pares o mares biològics o adoptius”, assegura la ponent.

Bach insisteix que “avui dia el més important és tenir uns lligams forts amb les persones que ocupen el paper de pares i mares, que tenen cura dels infants, més enllà de les figures femenines o masculines”. La pedagoga assegura que els valors positius associats a homes i dones són els que s’han de potenciar, “independentment de si els encarna un home o una dona”.


D’altra banda, la pedagoga reivindica que “els pares i mares han d’abordar l’educació dels seus fills amb tranquil·litat, i sense angoixa ni por a equivocar-se, amb ganes de fer-ho el millor possible”. “Hem de tenir interès i curiositat per saber què necessiten els nens i nenes per créixer bé. Ara tenim molts coneixements de com ha de ser un creixement emocional sa i quines són les habilitats que necessiten els nostre fill per moure’s en aquest món tan canviant i complex”, explica Bach. “També hem de tenir la voluntat de créixer al llarg de tota la vida com a persones, de cuidar de nosaltres mateixos per poder atendre les necessitats dels nostres fills i filles”, afegeix la pedagoga.


En una de les etapes més dures per als pares i mares, l’adolescència, Bach recomana “afrontar-ho com un repte per a millorar els defectes dels pares i mares, que afloren al comportament dels seus fills”. “És normal que les adolescències siguin conflictives perquè l’adolescent necessita establir la seva autonomia i el seu criteri propi, necessita trobar-se a si mateix i agafar les regnes de les seva pròpia vida per sortir al món adult, Hem d’aprofitar-ho per a créixer, per millorar alguna cosa que no està en ordre a la família i per a aconseguir un major benestar per a tothom”, conclou la pedagoga.


Pel cicle de conferències del Servei Educatiu del Vallès Occidental VIII, que ha comptat sempre amb més d’un centenar de persones per sessió, han passat personalitats com el físic i divulgador científic Jorge Wagensberg, el professor Joan Domènech o el periodista i director del diari ARA, Carles Capdevila.