miércoles, 17 de julio de 2013

Presentació de l'Anuari Mèdia.cat





"A les redaccions hi ha línies vermelles que no es poden creuar”

El periodista Roger Palà presenta a Cal Gorina l’Anuari Mèdia.cat, un recull de quinze reportatges d’investigació finançats amb micromecenatge

Rocío Gómez, per L'ACTUAL

El que no és portada d’un diari també és notícia. Sota aquesta premissa va néixer fa 3 anys l’Anuari Mèdia.cat impulsat pel grup de periodistes Ramon Barnils. L’Anuari és una publicació que un cop a l’any recull una quinzena de reportatges d’investigació, 15 històries que s’escapen del corrent informatiu que engoleix la rutina de les redaccions dels mitjans de comunicació però que podrien haver estat portada. El coordinador del projecte, Roger Palà, va presentar la tarda de dimarts l’edició del 2012 a Cal Gorina. Enguany, l’Anuari, que incorpora tres reportatges més que en les edicions anteriors, s’ha finançat gràcies al micromecenatge amb 430 aportacions.

Entre els reportatges d’investigació del 2012 es troben “Els negocis catalans a les dictadures àrabs”, “Nou ministres de Franco sobreviuen a Fraga”, o “10.000 milions de beneficis en plena crisi”. Aquest últim reportatge desvetlla que bona part de les empreses catalanes que han obtingut més guanys en temps de crisi, han presentat expedients de regulació d’ocupació o han acomiadat treballadors. “Endesa, Agbar o la Caixa són algunes de les empreses que encapçalen el rànquing de les 20 empreses dels Països Catalans que han obtingut més beneficis i han acomiadat treballadors. La última reforma laboral del PP permet tenir beneficis i acomiadar gent”, puntualitza el periodista.

Un altre dels reportatges de l’Anuari es centra a l’empresa d’auditories Deloitte, que ha triplicat la seva facturació en dos anys. “En els últims dos anys, el seu volum de contractes ha augmentat fins els 41 MEUR. Aquest augment coincideix amb l’entrada de Mas a la Generalitat, i el fitxatge de l’exresponsable de comunicació de CiU, David Madí per Deloitte”, assegura el coordinador de l’Anuari.

D’altra banda, Palà reconeix que la precarietat laboral dels periodistes, la sobre informació que desinforma, i l’autocensura dels professionals, són alguns dels condicionants dels silencis mediàtics. “Cada cop hi ha menys treballadors a la redacció, tenim més informació per gestionar i hi ha temes que es queden al marge de l’actualitat que cobreixen els mitjans. La majoria de mitjans reprodueixen els mateixos temes però amb el seu vernís”, afegeix el periodista. Així mateix, Palà posa de manifest que “l’autocensura és més poderosa que la censura. No existeix cap òrgan censor tot hi que hi ha línies vermelles a les redaccions que no es poden creuar. No cal que siguem herois sempre però sí hem de provar de creuar-les alguna vegada”. El coordinador de l’Anuari també demana als ciutadans que siguin exigents i crítics amb els mitjans de comunicació, però que també reconeixin el bon periodisme. “Encara que ens diguin el contrari, el periodisme, ara més que mai, és molt important”, sentencia Palà.

L’Anuari Mèdia.cat es pot descarregar gratuïtament www.media.cat/anuari . Al mateix portal web es pot consultar les llibreries on es distribueix la seva versió impresa.