jueves, 12 de marzo de 2015

Contra l'estigma, en primera persona





'Amb experiència pròpia' treballa per empoderar les persones que conviuen amb una malaltia mental a través de la formació i la implicació activa en associacions



Rocio Gómez, per L'Actual 


L'abril de l'any passat es va posar en marxa a Castellar del Vallès el programa 'Amb experiència pròpia', projecte de la Federació de Salut Mental de Catalunya. La iniciativa, que també es desenvolupa a altres municipis catalans, té per objectiu lluitar contra els estigmes associats a la salut mental a través dels testimonis en primera persona, de les històries personals de superació que s'emporten d'una revolada tots els prejudicis i tabús que envolten la salut mental.

A Castellar, el projecte compta amb cinc voluntaris, la Susana, en Joan, l'Andrea, l'Esther i la Sandra, tot i que l'objectiu és ampliar l'equip de treball. El projecte aposta per "empoderar la persona a través de la formació, la lluita contra l'estigma", fer que les persones que conviuen amb una malaltia mental "participin als moviments associatius", explica Sandra López, educadora del Club Social de Suport Castellar i tècnica responsable de 'Amb experiència pròpia'. De fet, una de les voluntàries del projecte és usuària de Suport Castellar i també membre de la junta de l'entitat, per tal d'aportar la visió dels usuaris i opinar sobre les decisions que es prenen. "És important que ells hi diguin la seva, conèixer les seves històries de superació perquè és l'arma més potent per trencar tòpics", afegeix l'educadora. 

L'Esther té 26 anys i ha estudiat un mòdul formatiu de Jardí d'Infància. Fa 10 anys li van diagnosticar esquizofrènia. "Em vaig sumar al projecte perquè em semblava interessant, estic molt d'acord amb el que defensa. A més, em sentia acollida, que no era cap 'bitxo raro', que el que em passava a mi també li passava a més gent", explica l'Esther Palma. 

Cada dimarts, els membres de 'Amb experiència pròpia' es troben al PIPAD per decidir i proposar les activitats que programaran. De moment han dut a terme dues xerrades: una a la junta de Suport Castellar, i una altra l'Hospital de Sabadell, davant de professionals clínics i representants d'associacions i de la Federació."L'experiència ha estat molt positiva perquè s'han canviat els papers, ara som nosaltres els que parlem", apunta l'Esther. La propera xerrada serà el 20 de maig a les 18 hores a la Sala d'Actes d'El Mirador. Una de les ponents serà l'Esther, que explicarà la cara i la creu de la seva malaltia. "Explicaré la part del dol, de quan et diagnostiquen la malaltia i com de vegades els amics i el teu entorn et donen l'esquena. Però acabo amb un missatge positiu, perquè al final sempre trobes algú amb qui pots comptar. No tot és dolent", reconeix l'Esther. 

Entre els estigmes que pretenen esfondrar 'Amb experiència pròpia', la tècnica del projecte assegura que es troben "la discriminació en l'accés a llocs de treball, la presumpció que tota teràpia psicològica és perquè la persona està boja", la por a la malaltia o la connotació negativa a bona part de les notícies sobre salut mental que apareixen als mitjans de comunicació. "Calen notícies en positiu", puntualitza l'Esther."Sempre s'associa salut mental amb perillositat i això els crea un autoestigma, es tanquen", lamenta Sandra López. "Al projecte volem recuperar aquestes habilitats perdudes, aprofitar les capacitats que han desenvolupat, i que pot ser que ni ells mateixos sàpiguen que les tenien perquè ho havien oblidat", explica l'educadora. 

Cal destacar que la filosofia de la iniciativa de la Federació de Salut Mental és el treball en xarxa. Així, es fomenta el contacte entre seccions locals del projecte i una oferta de formació que està a l'abast de tots els voluntaris, per ser un punt de trobada i establir vincles de treball.