jueves, 5 de marzo de 2015

"Les doules no som llevadores ni psicòlogues"




Aida Gallego és doula i ha acompanyat una desena d'embarassos a Castellar 

Rocío Gómez, per L'Actual 

El Consell General d'Infermeria ha posat les doules en el punt de mira de l'opinió pública. El col·lectiu ha elaborat un informe adreçat a la Fiscalia en què les acusen "d'intrusisme professional perquè atenen parts sense titulació" i de "posar en risc la seguretat de les dones embarassades i els seus fills". De fet, a l'informe es denuncien pràctiques que, segons el Consell General d'Infermeria, són "pròpies de rituals sectaris de societats subdesenvolupades i contraris a la salut pública", com ara "induir a les dones a menjar la seva pròpia placenta després de donar a llum".

Arran de la difusió de l'informe als mitjans de comunicació, molts han estat els que han pres partit a favor i en contra de la figura de la doula. L'Aida Gallego fa 5 anys que és doula i és membre de l'associació Mares Doules, la primera associació de doules que es va crear a Espanya el 2007. Abans de prendre aquest camí professional, treballava per a la Fundació Vicente Ferrer com a assistent adjunta al director general a Barcelona. L'Aida va decidir contractar una doula perquè l'acompanyés en el seu primer embaràs ara fa gairebé 8 anys. Després de la seva pròpia experiència va decidir que ella també volia ser doula. A Castellar, ha acompanyat una desena de mares en el seu embaràs. "Com a doules no aconsellem. Som algú que t'escolta, que et retorna la pregunta. La doula està al teu costat i et dóna suport a totes les decisions que prens en l'embaràs i en la criança. En realitat la doula no és necessària, és complementària", explica Gallego. "La doula acompanya durant l'embaràs i la criança, sense jutjar, sense opinar, amb empatia i amor. No som personal sanitari, ni llevadores ni psicòlogues", puntualitza la doula vallesana.

Quant a les acusacions del Consell General d'Infermeria, Gallego assegura que, "com a doula, m'entristeix però no m'enfada perquè les doules no fem res d'això" però coincideix amb el Consell en què és necessària una regulació quant a la formació i definició del paper de la doula. "A Mares Doules tenim un codi ètic, i tenim clar què no s'ha de fer. Si hi ha doules que s'extralimiten, que aconsellen a les mares, s'ha de denunciar perquè és mala praxi", assevera Gallego. "Una doula no pot assistir un part ni pot substituir mai una llevadora ni un ginecòleg. No és la nostra feina. Em sembla molt bé que es reguli la figura de la doula, com ja es fa a la resta d'Europa i als EUA. La doula ve de l'antiga Grècia", diu Gallego.

La regulació de les doules també tindria una incidència directa en la formació. En el cas de Gallego, ella es va formar durant nou mesos a l'escola Arc de Seda de Mares Doules. "Si una mare ens expliqués que ha tingut una mala experiència amb una doula de l'associació, seria expulsada directament de Mares Doules", sentencia la doula. Gallego reconeix que cap mare li ha expressat el desig d'un part natural però apunta "que com a doula mai estaria en un part no assistit per una llevadora o un ginecòleg". La vallesana reconeix que és difícil entendre que "les doules no fan res, hi són". Gallego insisteix en què "donen silenci perquè les dones es puguin escoltar a si mateixes, i donen un espai d'objectivitat en un moment d'intensitat emocional".