viernes, 3 de mayo de 2013

#laplataforma, el rostre dels desnonats





Guardó pel documental #laplataforma de l'ong SICOM

El Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona també premiarà les PAH per seva defensa dels drets socials


Rocío Gómez



El drama dels desnonaments esquitxa cada dia les pàgines de les principals capçaleres. Milers de persones han perdut i estan en risc de perdre el seu habitatge, renunciant de manera forçada  a disposar d’un sostre que els protegeixi i els ofereixi un futur més confortable. A banda dels organisme institucionals de Benestar Social, els primers que van estendre una mà, acompanyant i assessorant als afectats per un procés d’execució hipotecària van ser les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca (PAH). El teixit associatiu es va regenerar amb un nou tipus d’entitat que aplega activistes i afectats, que  encaixen les mans en defensa d’un dels drets socials més importants: el d’un habitatge digne.

El documental #laplataforma elaborat per l’ong de professionals de comunicació SICOM, narra el naixement de les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca arreu de Catalunya així com també les seves reivindicacions principals com la dació en pagament i el lloguers socials. La cinta rebrà el guardó al millor llargmetratge al Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona el 26 de maig, premi conjunt amb les PAH, per la tasca que estan duent a terme en la defensa dels drets socials.


El tret de sortida de la gravació de #laplataforma va ser un primer contacte amb Ada Colau, la portaveu més mediàtica de les PAH, que va donar suport al projecte. “Hem tractat l’origen d’aquest moviment des del naixement de V de Vivienda, donant veu a les seves reivindicacions com la ILP, defensant la dació en pagament, els lloguers socials i l’ocupació de pisos buits dedicats a l’especulació”, explica Josep Cabayol, president de l’ong i productor executiu del documental #laplataforma.

Fins el 2011, SICOM s’havia centrat en l’àmbit de la cooperació internacional. Degut a la crisi, però, els objectius de l’ong van canvia de rumb. “Volem sensibilitzar, contribuir i fomentar el debat democràtic a Catalunya. Davant l’ofensiva per privatitzar drets essencials de les persones i necessitats com és el cas de l’habitatge o la sanitat, hem decidit fer documentals al voltant d’aquestes temàtiques”, apunta Cabayol.

#laplataforma no és l’únic documental que ha preparat SICOM. De fet, ara estan actualitzant “El negoci de la vida”, cinta que aborda les conseqüències de les retallades en l’àmbit de la sanitat. Els periodistes de l’entitat segueixen de ben a prop les noves mesures adoptades des del govern central i la generalitat, que dia a dia, segons apunta Cabayol, “fracturen l’estat del benestar”. “A hores d’ara hi ha més de 600.000 persones sense atenció sanitària perquè a Catalunya s’està aplicant el ‘decretazo’ de’n Rajoy, produint un ‘apartheid sanitari’ del qual encara no tenim dades de les conseqüències reals. És un fet un molt greu i l’hem d’explicar”, conclou el president de SICOM.