martes, 21 de mayo de 2013

Crònica xerrada Pere Aragonés - ERC







"No som independentistes només pel dèficit fiscal"


El diputat al Parlament per ERC Pere Aragonés va oferir una xerrada a Castellar en el marc de la campanya "2014 Decidim LLibertat"



Rocío Gómez, per L'ACTUAL 

El diputat al Parlament per ERC Pere Aragonés ha fet parada a Castellar del Vallès en el marc de la campanya “2014 Decidim llibertat” amb xerrada sobre el camí cap a la independència que ha tingut lloc el vespre de dimarts a la Sala Lluís Valls Arenys d’El Mirador.

Una trentena de persones va participar a la xerrada del diputat republicà especialitzat en economia i un dels redactors de la Llei de Consultes del Parlament de Catalunya, que va incidir sobre els mites i realitats de la Catalunya actual i d’un futur país independent. “El diferencial entre els diners amb que contribuïm amb Espanya i dels que disposem és de més de 17.000 MEUR, com tot el PIB d’un país com Xipre. El problema no és el sostre de dèficit sinó el dèficit fiscal”, sentenciava Aragonés. “A sanitat la Generalitat destina 8.000 MEUR, 6.700 a ensenyament i 2.300 a protecció social. La suma és menor a la xifra de dèficit fiscal, que podríem definir com la quota que paguem per formar part d’Espanya. El 8,5% de la nostra riquesa se’n va però no torna”, afegeix el parlamentari.


El context econòmic que dibuixa el 2012, amb una xifra d’atur sense precedents amb grans masses de població en risc d’exclusió social fa que segons el ponent el diferencial es noti molt més. “Durant un anys hem suportat aquest esforç i les mancances perquè eren anys de bonança. A efectes fiscals i tenint en compte l’espoli a què ens sotmeten, som una colònia”, apuntava Aragonés. “La crisi visualitza que no hi ha encaix possible com a nació dins de l’estat Espanyol”, diu el ponent.


El republicà, però, va voler deixar clar que la independència no està només vinculada a l’economia. “No som independentistes només pel dèficit fiscal, no és l’origen de la nostra identificació nacional però sí una de les causes. La manifestació de l’11-S és un dels màxims exponents d’aquest moviment sense un sol lideratge, amb un lideratge col·lectiu”, afegia el parlamentari, que va reconèixer que en les darreres dècades el sentiment independentista i el suport a una república catalana ha crescut exponencialment. De fet, els resultats de les eleccions al Parlament de novembre passat on ERC va passar de 10 a 21 diputats, són per Aragonés, un exemple d’aquest canvi de rumb social.


El parlamentari republicà va assegurar que ara és el moment de marcar el full de ruta per aconseguir la independència en un procés democràtic, per crear “un nou país per a tothom, amb educació i salut públiques, una república democràtica, ètica i transparent, amb un sistema equilibrat i sostenible basat en el diàleg social”. Així, Aragonés assegura el camí per un estat passarà per 6 etapes: la declaració de sobirania del Poble de Catalunya, obrir el diàleg amb l’estat sobre com s’exercirà el dret a decidir via referèndum, aprovar la Llei de Consultes, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, convocar una consulta i proclamar la República Catalana. “La nostra força no vindrà de tenir un estat que ens apadrini de cop i volta, ni de la força bruta. La nostra força serà la voluntat majoritària d’aconseguir un estat independent de manera democràtica”, reivindicava el ponent. “La independència serà un èxit si la reconeixen els altres estats no només si la proclamem. Ha de quedar clar que es fa per la voluntat de la gent”, conclou Aragonés.