miércoles, 5 de noviembre de 2014

Entrevista a Oriol Martori, arquitecte especialitzat en sociologia urbana

"Hem de prioritzar el vianant per sobre del cotxe"

Amb el seu estudi Urbaning, a Terrassa, l’Oriol Martori (33 anys), ha avaluat urbanísticament  espais tan emblemàtics com les Glòries, Ciutat Vella o la Rambla de Barcelona, o el Passeig de Sabadell 

Rocío Gómez, per a L'Actual 

· Quins són els reptes urbanístics de Castellar?
En 15 anys la població ha crescut un 30%, en plena bombolla immobiliària. En 15 anys ha augmentat la població i el territori més que en 2.000 anys. Per la immediatesa dels canvis, els arquitectes no hem estat prou intel·ligents per planificar el creixement de les ciutats. En aquest sentit, Castellar creix en direcció a Sabadell, s’està produint una descentralització del casc urbà apostant per reconvertir el pla de la Bruguera en habitatges. Crec que hem de transformar el model d’urbanització per fer-les més pròximes a la ciutat, integrant-les a la trama urbana com han fet altres ciutats. Per fer-ho cal començar per l’accessibilitat.

· El Ripoll també formaria part d’aquesta lluita per integrar el paisatge a la trama urbana, oi?

Exacte! Durant anys hem viscut d’esquenes al riu Ripoll. Altres ciutats del Vallès ja s’estan transformant per aconseguir-ho. A Castellar tenim una via verda que connecta amb el mar. Hem d’obrir-la i fer-la accessible.

· La mobilitat, per tant, és la gran assignatura pendent.

És important millorar la mobilitat per reduir el temps que invertim en la mobilitat obligada com per exemple anar a treballar. El temps que ens estalviem el podem dedicar a viure a Castellar. Pel nostre tarannà mediterrani, fem molta vida al carrer, hi ha molta convivència a l’espai públic. Per això és important prioritzar el vianant i la bicicleta per sobre del cotxe. Aquí les ciutats són denses i compactes, i hem de reconquerir els carrers i les places.

· Vas estudiar la carrera a Londres. Prefereixes el seu model de ciutat?
A Anglaterra regna la filosofia de ‘la meva casa és el meu castell’. Són molt més tancats en si mateixos i el seu espai públic és a dins de casa, on passen moltes hores. Per això tenen cases més grans i hi ha menys densitat de població. Les edificacions tant en el paisatge com en l’espai públic són de més qualitat. Ara la tendència és transformar la ciutat de poca densitat en una de més compacta. Ara que ho fan, ja disposen de molts parcs urbans, no com als països més mediterranis. Aquí la densitat fa que quan volem més espai hàgim d’escapar-nos de les grans ciutats, a una segona residència. La compacitat pot arribar a ofegar als ciutadans. Són models amb avantatges i defectes.

· Què caracteritza l’arquitectura de Castellar ?
La zona antiga, el casc històric, és l’única que ha sabut conservar el conjunt, mantenir una imatge característica de poble, amb una identitat que han perdut altres zones de Castellar.

· Has treballat per a ciutats com Barcelona per identificar els seu problemes arquitectònics.
Som els metges de la ciutat, experts en la compacitat i la mobilitat de les ciutats. Fem sociologia urbana. Quantifiquem, identifiquem i analitzem qüestions com per exemple perquè a certes zones de la ciutat els comerços funcionen, hi ha un índex més alt de delinqüència o hi ha mancances en la mobilitat. Hem avaluat per a l’Ajuntament de Barcelona els barris de Sant Andreu, la transformació de les Glòries, Ciutat Vella i la Rambla, i el Passeig de Sabadell i les seves macroilles. S’han de corregir algunes de les decisions urbanístiques que s’han pres en els últims 20 anys i que han tingut un gran impacte en les ciutats. Per exemple, a la Rambla de Barcelona hi passen 100 milions de persones a l’any, en un carrer de 1,5 quilòmetres. Imagina’t quantes coses hi passen, i quina incidència té en la morfologia i la trama urbana de la ciutat, o amb els veïns! Nosaltres busquem solucions urbanístiques.

· També treballes amb Urbanins.
És un projecte que he creat amb tres arquitectes més per explicar als nens què és l’urbanisme. A través d’un joc per a construir la ciutat, posem en valor l’espai públic o els equipaments perquè és de tots i s’ha de cuidar.

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Impulsiu

Un defecte que no pots dominar?
Perfeccionista

Algú a qui admiris?

Isidre Esteve

La teva paraula preferida?
Ídem

Quin plat t’agrada més?
L’arròs

Un color
El blanc

Un animal?
L’ocell

Un grup de música?
Coldplay


Una pel·lícula?
‘El club dels poetes morts’

Un llibre?

‘Moments estel·lars de la humanitat’

Un edifici?
Pavelló Van Der Rohe